Oud-voorzitter Jan Vorstman: 'Persoonlijk contact, daar draait het om'

Oud-voorzitter Jan Vorstman: 'Persoonlijk contact, daar draait het om'

Vanaf bijna het eerste uur zet hij zich in voor Katholiek Nieuwsblad en de Arnulfus Stichting: Jan G. Vorstman. Hij hecht aan een warm contact met giftgevers. “We zijn allemaal bezig voor dezelfde goede zaak.”

Anton de Wit

Iedereen die de Arnulfus Stichting met substantiële bijdragen steunt, zal zijn stem inmiddels goed kennen. Jan Vorstman heeft de gewoonte donateurs op te bellen om hen even persoonlijk te bedanken voor hun bijdrage aan het in stand houden van dit unieke, missionaire werk; het laten klinken van een krachtig katholiek geluid tussen alle stemmen in het publieke debat.

Een persoonlijk contact via telefoon of brief is méér dan een formaliteit, benadrukt hij. Met vele mensen heeft hij al jaren goed contact. Hij kent hen, weet soms waar ze kerken, wat hen bezighoudt, hij informeert met oprechte belangstelling naar hun gezondheid of de wederwaardigheden van hun familieleden. Het is geen goedkope verkooptruc, maar het logische gevolg van het feit dat Katholiek Nieuwsblad méér is dan het zoveelste goede doel waar mensen blindelings een bedrag naar overmaken zonder ooit iets te horen behalve dan een administratieve bevestiging. “Ik ben er van overtuigd dat de continuïteit van KN ligt in het goede contact met de giftgevers”, zegt Vorstman.

Missionair doel

Hij kan het weten. Al bijna vanaf het eerste uur is hij betrokken bij deze bijzondere gemeenschap, hij was van 1985 tot 2007 bestuursvoorzitter van Katholiek Nieuwsblad, daarna ging hij verder als voorzitter van de Arnulfus Stichting. Hij heeft zo’n beetje alle pieken en dalen, weer en (tegen-)wind wel meegemaakt. Vanaf het prilste begin was het geen sinecure, het uitgeven van een katholieke krant. “Het was de grote verdienste van Huub Willems, de eerste bestuursvoorzitter, dat hij zei: niet aarzelen, maar gewoon doen. In oktober 1983 verscheen toen inderdaad het eerste nummer van KN.” De ambities waren groot in die begindagen; men droomde hardop van dagelijkse verschijning, van grote oplagen en groeiende winst. Vorstman: “Dat bleek al snel niet realistisch. In al die jaren dat KN bestaat hebben we nog nooit winst gemaakt. Ik kom zelf uit het zakenleven, en weet heel goed: puur zakelijk gezien hadden we allang failliet moeten zijn. Het is in de loop van onze geschiedenis ook een paar keer kantje boord geweest. Maar KN heeft een missionair doel, geen zakelijk of commercieel doel. Dat is een cruciaal onderscheid. En het zal altijd op gespannen voet staan met elkaar.” Waar zijn voorganger KN van de grond kreeg door zijn houding van “gewoon beginnen”, hield Vorstman de krant in leven door een houding van “gewoon doorgaan”. Maar juist daarom zijn de giftgevers altijd zo belangrijk geweest, onderstreept Vorstman nog maar eens. Geef hen de aandacht die zij verdienen, houd hen op de hoogte van wat er met hun geld gebeurt. Zo ontstond dan ook de Arnulfus Post. Het onderhouden van een goed contact met hen is cruciaal want dankzij hen kon dit missionaire medium toch steeds blijven bestaan. “Zonder de betrokkenheid van onze donateurs kunnen we knopen gaan tellen.”

Overdracht

Voor Vorstman is een tijd van geleidelijk afscheid nemen begonnen. Formeel is hij vanwege zijn leeftijd inmiddels geen voorzitter meer van de Arnulfus Stichting. “Ik moet het los gaan laten”, zegt hij met een weemoedige glimlach. Toch blijft hij achter de schermen voorlopig nauw betrokken bij de krant en de steunstichting, tot al zijn taken goed overgedragen zijn. “We zijn allemaal bezig voor dezelfde goede zaak. Samen met lezers, vaak ook giftgevers voel ik mij nauw betrokken bij dit project. Ook daarom hecht ik zo aan dat persoonlijke contact.” U kunt Jan G. Vorstman dus nog steeds zo maar aan de lijn krijgen de komende tijd.

Datum: 14 juli 2017.

Soomerlustplein 5 | 2275 XM Voorburg | info@arnulfus.nl | Copyright © 2011-2018 Arnulfus Stichting