‘Ik wil tekenen van hoop laten zien’

‘Ik wil tekenen van hoop laten zien’

De nieuwe KN-hoofdredacteur Anton de Wit (38) voelt zich goed thuis bij de krant. “Het voelt als een warm bad”, zegt hij, al is er veel werk aan de winkel.

Dat hij zich bij KN zo goed thuis voelt, “is te danken aan het fantastische team dat er werkt”. En, zegt hij er nadrukkelijk bij, “dat is niet als vleierij bedoeld. Ik ben door alle medewerkers hartelijk welkom geheten. Er heerst iets dat meer is dan de gewone collegialiteit. Die vriendschappelijke collegialiteit voelde als een warm bad, maar ook de vele reacties waren hartverwarmend, óók van lezers”.

‘Een plus’

“Je merkt dan dat dit blad anders is dan andere. We zijn een heel gewoon weekblad, maar dat ‘katholiek’ dat voor nieuwsblad staat, is een plus. Dat merk je in hoe begaan lezers zijn. Het heeft mij ontroerd dat er lezers zijn die voor mij hebben gebeden. Dat doet mij heel erg goed.” Dat maakt ook dat hij er “veel vertrouwen in heeft” ondanks wat er allemaal op hem afkomt. “Dat is best veel. Maar alle hartelijke steun maakt dat ik er met enthousiasme aan begin.”

Hij geeft lachend toe dat het thuisfront “een beetje bezorgd” is over wat er op hem afkomt. “Mijn vrouw heeft mij altijd gesteund en heeft met de wijsheid die vrouwen eigen is zien aankomen dat dit op mijn pad lag.”

‘Bemoedigd’

“Het eerste wat ik wil doen is de kwaliteit die al aanwezig is nog verder uitbouwen en vergroten. De lezer moet kunnen ervaren dat deze krant ook voor hem of haar de moeite waard is. Wat dat betreft lijken we het best bewaarde geheim van katholiek Nederland: iedereen heeft een mening over ons, maar heel vaak zonder ons echt te kennen. Ik wil KN verder professionaliseren en proberen te maken tot een echte kwaliteitskrant die midden in de Kerk staat.” Wat hij daaronder verstaat? “Midden in de Kerk, met twee voeten in de klei van katholiek Nederland én van de wereldkerk. En midden in de Kerk in de zin dat wij geen actieblad van de ene of de andere club zijn. Dat idee bestaat wel bij een aantal mensen, maar ik denk niet dat dat terecht is. Mijn hoop is dat we dat beeld kunnen bijstellen. Dat veel mensen die trouwe kerkgangers zijn maar KN niet lezen, gaan ontdekken dat het wel degelijk raakvlakken heeft met hun geloofsleven. Dat dit een krant is die goed geïnformeerd is over de wereldkerk, die inspireert en bemoedigt.”

Dat laatste vindt hij heel erg belangrijk. “Ik hoop dat mensen zich steeds meer door KN bemoedigd zullen voelen en niet dat ze zeggen dat ze hoofdpijn van ons krijgen. Er is veel in Kerk en wereld om hoofdpijn van te krijgen, maar mijn streven is om daar als KN niet aan bij te dragen. Ik wil laten zien dat er voldoende nieuwe tekenen van leven zijn. Er is lijden, er is broosheid en er is veel verloren gegaan, maar er zijn ook tekenen van nieuw leven, van hoop. Dat wil ik laten zien. Dat de Kerk een club is waar je bij wilt horen.”

‘Vitaliteit’

Dat er bij sommige orden en congregaties voor het eerst sinds vele jaren weer enkele roepingen zijn is zo’n teken van nieuw leven, aldus De Wit. “We zien nieuwe initiatieven voor jongeren waar veel enthousiasme voor is, we zien nieuwe jongerengroepen ontstaan. We zien parochies die gezinnen aantrekken, we zien mensen die zich met Pasen laten dopen en katholiek worden. Dat zijn geen grote aantallen, maar de kwaliteit van geloof neemt in mijn waarneming toe. Er is veel vitaliteit aanwezig. Je moet niet kijken naar wat er vroeger in de kerk zat, maar naar wie er nu nog zijn. Daar zi en veel interessante en goede mensen bij die de Kerk nieuwe energie geven. Dat bemoedigt.”

Dat hoopt hij ook steeds meer van de lezers terug te horen. “Dat zij zich bemoedigd voelen.” Hij noemt het de “katholieke meerwaarde, de plus”, dat KN in nauw contact staat met zijn lezers. “De nauwe betrokkenheid van de lezers voelt als een steun. Natuurlijk de financiële steun, maar ook hun gebed.”

Datum: 12 mei 2017.

Soomerlustplein 5 | 2275 XM Voorburg | info@arnulfus.nl | Copyright © 2011-2018 Arnulfus Stichting