‘KN Jong wil jongeren kwaliteitsjournalistiek bieden’

Een online platform voor en door katholieke jongeren, dat wil KN Jong zijn. Een gesprek met initiatiefnemer en redacteur Luuk van den Einden.

Aan het begin van het tweede jaar van zijn studie journalistiek, afgelopen najaar, liep Luuk van den Einden (22) stage op de redactie van Katholiek Nieuwsblad in Den Bosch. Het werd een succes dat wederzijds smaakte naar meer. “In die drie maanden heb ik meer over journalistiek geleerd dan in mijn hele eerste studiejaar”, zo blikt Van den Einden terug. “Tijdens mijn stage bij KN leerde ik hoe het is om écht journalist te zijn. Iedere week zag ik een hele krant gevormd worden. Ik leerde ideeën pitchen, invalshoeken bedenken en deadlines halen.”

Online platform

Een van de ideeën die hij ‘pitchte’ bij hoofdredacteur Anton de Wit, was een online katholiek jongerenplatform. Die had er wel oren naar, want de wens om ‘iets’ speciaals te maken voor katholieke jongeren leefde al langer op de redactie. Zo ontstond KN Jong, dat medio januari 2019 officieel van start ging. Via kn.nl/jong biedt het platform wekelijks diverse blogs, interviews en achtergrondartikelen.

“KN Jong is voor katholieke jongeren tussen de 15 en 25 jaar”, legt Van den Einden uit, die nu samen met de huidige KN-stagiaire Jessica Cheri de redactie ervan vormt. “Omdat smaken verschillen, hechten we grote waarde aan diversiteit in ons aanbod. Sommige artikelen zijn meer gericht op scholieren, andere op studenten; sommige stukken lezen gemakkelijk weg en andere gaan dieper op de zaken in.”

Herkenbare onderwerpen

Hoe bepalen de redacteuren de onderwerpen die zij op KN Jong willen behandelen? Van den Einden: “Daarvoor kijken we in de eerste plaats naar onszelf. Wat vinden wij belangrijk en interessant? Daarnaast proberen we ieder artikel uniek te maken. Voor onze interviews gaan we op zoek naar mensen met een bijzonder verhaal of een bijzondere kijk op de wereld.

Met KN Jong willen we katholieke jongeren een online plaats bieden waar ze artikelen kunnen lezen over de dingen die zij belangrijk vinden en die ze herkennen in hun eigen leven. Zulke webpagina’s zijn zeldzaam, zeker in het Nederlands.”

Kwaliteit en diepgang

“KN Jong maakt deel uit van Katholiek Nieuwsblad, en dat betekent: kwaliteit en diepgang. We willen jongeren katholieke kwaliteitsjournalistiek bieden; onder begeleiding van de redactie van KN moet dat ook zeker lukken. Een uitdaging is het bereiken van onze doelgroep. KN geniet weinig bekendheid onder jongeren, waardoor zij ook niet zo snel met KN Jong in contact zullen komen. Hier willen we verandering in brengen.”

Kijk voor meer informatie op www.kn.nl/jong

Soomerlustplein 5 | 2275 XM Voorburg | info@arnulfus.nl | Copyright © 2011-2018 Arnulfus Stichting